Etusivu / Index     Koirat / Dogs     Pentueet / Litters     Pentuja / Puppies     Esittely / About me

Esittely / About me


Kennelnimen takaa löytyy 27-vuotias Tamperelainen Elisa. Alunperin olen kotoisin Ylöjärveltä, joten kovin kauas en ole eksynyt.

Ammatiltani olen mm. graafinen suunnittelija, varastotyöntekijä ja kuorma-autonkuljettaja. Vapaa-ajalla koiraharrastusten lisäksi valokuvaan ja teen käsitöitä laidasta laitaan. Koirien lisäksi perheeseen kuuluu mies ja sekalainen joukko matelijoita: tällä hetkellä 1 sinikieliskinkki, 5 leopardigekkoa ja 2 sukkanauhakäärmettä.


Ensimmäinen oma koirani on Tosca, joka tuli minulle 2016, 2,5-vuotiaana. Sitä ennen olin touhuillut muiden koirien kanssa, mutta kunnolla harrastamaan pääsin vasta Toscan kanssa. Sen kanssa tulikin heti seuraavana vuonna suoritettua BH-koe ja tokosta TK1-koulari. Toscan kanssa on tullut tutustuttua myös mm. agilityyn, metsäjälkeen, esineruutuun, pk-tottikseen, rallytokoon ja näyttelyihin.

Alunperin rotuhaaveenani oli malinois, mutta vuosia haluamaani malinoispentua metsästettyäni törmäsin ihan vahingossa ilmoitukseen uutta kotia etsivästä soopelista sk colliesta ja vain muutamaa päivää myöhemmin haettiin Tosca kotiin. Toki rotu oli ollut mulla sellaisena plan B:nä ja olin yhdestä pentueesta nahkapentuakin ottamassa, mutta narttuja ei syntynyt riittävästi, joten jäin ilman. Puolivahingossa tapahtunut rotuvalinta osoittautui kuitenkin niin täydelliseksi, että 2017 kävin kasvattajan peruskurssin ja minulle myönnettiin kennelnimi Sopivan.

2018 laitettiin alulle ensimmäinen Sopivan-pentue, jossa emänä Elämäni Koira, Tosca. Valitettavasti jotain meni kuitenkin pieleen ja pennut eivät koskaan syntyneet, vaan ne leikattiin ulos kuolleina, liian myöhään. Näin ollen rakas A-pentueeni, kuusi ihanaa kaunista pienokaista, lepäävät mullan alla. Tästä murtuneena tartuin kuitenkin Toscan Briteissä asuvan kasvattajan tarjoukseen ottaa pentu Toscan siskosta. Niinpä meille muutti 2018-vuoden lopussa Ringa, jonka itse hain lentämällä Briteistä.

Koska olin niin kovin ihastunut A-pentueeni isään Verttiin, halusin ehdottomasti myös sen mukaan omaan kasvatustyöhöni, joten sen takia hankin Vargan. Vargalla on vain 4 kuukautta ikäeroa Ringaan ja sen olikin alunperin tarkoitus mennä sijoitukseen johonkin muualle. En kuitenkaan ajoissa löytänyt sellaista, ja jotenkin se musta pentu tuntui niin omalta, että se jäi sitten kotiin. Enkä ole kyllä sitä päätöstä katunut ja yhteiselo kahden melkein samanikäisen nartun kanssa on mennyt loistavasti. Ehkä osittain siksi, että ne ovat luonteeltaan täysin vastakohdat toisilleen.


Olen itse enemmän koiraharrastaja kuin näyttelyihminen, joten myös kasvatustavoitteeni ovat sen mukaiset. Tavoitteenani on rakenteeltaan liioittelematon ja toimiva, luonteeltaan harrastuskentillä ja kisoissakin pärjäävä, aktiivinen, tasapainoinen ja reipas nahkacollie, jonka kanssa myös arki on mukavaa. Terveys on myös tärkeä osa pakettia. Näyttelymenestys on sitten kiva plussa, jos sitä sattuu tulemaan.

Tykkään tutkia koirani mahdollisimman hyvin, ja otan jalostukseen käytettäviltä koiriltani PEVISAn vaatimusten lisäksi selkäkuvat ja geenitestit (vähintään CEA ja DM). Pyrin myös luonnetestaamaan tai MH-kuvaamaan koirat vähintään ennen toista pentuetta - nartusta riippuen jo ennen ensimmäistä pentuetta. Pyrin tekemään yhdistelmiä, jossa pentueen vanhemmat eivät ole läheistä sukua keskenään ja täydentävät toisiaan sekä luonteen että muiden ominaisuuksien osalta.

Teen jokaisen pentueen sillä idealla, että pidän yhdistelmästä niin paljon, että voisin pitää siitä itsekin pennun. Koska tilat ja aika ovat kuitenkin aina rajalliset, tulen sijoittamaan vähintään yhden pennun jokaisesta pentueesta, mikäli itselläni ei ole koiran paikkaa auki. Mahdollisesti täydennän Sopivan-tiimiä tulevaisuudessa myös tuontikoiralla tai parilla.      In English
Hi, my name is Elisa and I'm 27 years old. I'm from Tampere, Finland, and living with my boyfriend, dogs, lizards and snakes.

Tosca is my first dog, I got her 2016 when she was 2,5 years old. Before that, I've had some other dogs in my life, but none of them were my own. I've been trying a lot of things with Tosca - obedience, rally-obedience, agility, tracking, dog shows... She was also meant to be the mother of my first litter in 2018, but something went wrong with her labor and 6 beautiful, but unfortunately dead puppies were removed in a surgery. I was devastated, but when her breeder (who lives in UK) told me she was going to do another litter with Tosca's sister, I just had to go for it. That's how I got Ringa, in the end of 2018.

I liked my lost litter's father very much, so I wanted a puppy from him also. Varga is only 4 months younger than Ringa and she was intended to be placed with breeding terms, to live in another family and then I could breed her when she's old enough. I just didn't find that perfect home for her, and kind of bonded with her, so I just kept her. Never regretted that decision.

I'm more a dog sports-person than dog show-person, so that affects my breeding plans and targets. I'm hoping to breed dogs that are mentally and physically able to do all kind of dog sports, but also nice to live with. They will need correct build and temperament, and of course a good health, so those things are important to me. If they win something in dog shows, it's a nice bonus, but not really my goal.
Yhteystiedot / Contact

Email: elisa.o.salmi(a)gmail.com

Mikäli tahdot puhua puhelimessa, saat numeroni sähköpostin kautta.
If you wish to talk to me on the phone, you can get my number by contacting me through email first.


Yhteystiedot / contact:
Elisa Salmi
elisa.o.salmi(a)gmail.com

All © Elisa Salmi  (unless told otherwise)
Otsikkokuvan seuruukuva © Jenni Harju, hyppykuva © Annika S.